Ενεργά προγράμματα
Voucher Επιστημόνων

ΛΑΕΚ 1-49 - 2018

Επιδοτούμενα προγράμματα για εργαζομένους για το έτος 2018.
![]() |
Στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων για την Υγιεινή και Ασφάλεια του άρθρου 13 του ν. 1568/85 και του άρθρου 6 του π.δ 17/96 υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας (Τ.Α.) και Γιατρού Εργασίας (ΓΕ) εφ’ όσον απασχολεί πάνω από 50 εργαζομένους. Ο εργοδότης που απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους υποχρεούται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μόνο του Τεχνικού Ασφαλείας.
Οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες Α, Β, Γ (υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας).
Στις επιχειρήσεις Β και Γ κατηγορίας μπορούν οι ίδιοι εργοδότες να ασκούν τις υπηρεσίες του Τεχνικού Ασφαλείας (ΤΑ) εφόσον επιμορφωθούν με σεμινάριο διάρκειας 35 και 10 ωρών αντίστοιχα.
Στις επιχειρήσεις Γ κατηγορίας επικινδυνότητας μπορούν όλοι οι εργοδότες να επιμορφωθούν με σεμινάριο 10 ωρών και να ασκήσουν έπειτα τις υπηρεσίες του Τεχνικού Ασφαλείας.
Ειδικότερα τα σεμινάρια αφορούν :
την Επιμόρφωση εργοδοτών σε θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας στις επιχειρήσεις τους εφόσον αυτές υπάγονται στην Γ΄ Κατηγορία (χαμηλή επικινδυνότητα). Τα προγράμματα απευθύνονται σε εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι μετά την παρακολούθηση τους θα μπορούν να αναλάβουν υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας, καθώς θα τους χορηγηθεί Αναγνωρισμένο Πιστοποιητικό Κατάρτισης.
Στην Γ΄ κατηγορία ανήκουν όλες οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως Ξενοδοχεία, Βιβλιοπωλεία, Εστιατόρια, Καφετέριες, Κομμωτήρια, Κρεοπωλεία, Στεγνοκαθαριστήρια κλπ.
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου ο καταρτιζόμενος θα πάρει νόμιμο φορολογικό παραστατικό για χρήση στα βιβλία του και Βεβαίωση Παρακολούθησης προγράμματος. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ο καταρτιζόμενος θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του Τεχνικού Ασφαλείας στην επιχείρησή του.